Factuurvereisten
FACTUURREGELGEVING
In de volgende gevallen bent u als ondernemer verplicht een factuur uit te reiken:
- u verricht leveringen of diensten aan een andere ondernemer of rechtspersoon die geen ondernemer is;
- u ontvangt een vooruitbetaling;
- u verricht een afstandsverkoop;
- u levert een nieuw vervoermiddel aan een particulier in een ander EU-land.
Hiervoor gelden de factureringsregels van het land waar de goederenlevering of dienst wordt belast. Met uitzondering van:
- de leverancier is niet gevestigd in het EU-land waar de goederenlevering of de dienst wordt verricht en de verschuldigde btw wordt geheven van de afnemer;
- wanneer de dienst of levering in een niet- EU-land wordt verricht;
- de factuur wordt opgemaakt door de afnemer. De regels gelden dan van het EU-land waar de goederenlevering of dienst wordt verricht. Voorafgaand aan de levering dient de leverancier met de afnemer af te spreken dat deze de factuur opmaakt. De factuur dient aan alle wettelijke eisen te voldoen en de leverancier dient de afnemer tijdig op de hoogte te stellen wanneer hij de factuur niet wil aanvaarden.
Een factuur dient aan de volgende facuurvereisten te voldoen:
- Datum uitreiking factuur
- Opeenvolgend factuurnummer
- BTW- identificatienummer van de leverancier/dienstverlener
- BTW- identificatienummer van de afnemer indien een verleggingsregeling van toepassing is of een intracommunautaire levering wordt verricht
- NAW-gegevens van de leverancier en van de afnemer
- De hoeveelheid en een duidelijke omschrijving van de geleverde goederen of diensten
- Datum waarop de levering of dienst heeft plaatsgevonden
- De maatstaf van heffing voor elk tarief of elke vrijstelling, de eenheidsprijs exclusief btw, evenals de eventuele vooruitbetalingskortingen en andere kortingen indien die niet in de eenheidsprijs zijn begrepen.
- Het toegepaste BTW- tarief
- Het te betalen BTW- bedrag
- Indien een verleggingsregeling van toepassing is de vermelding ‘btw verlegd’. Indien van toepassing een verwijzing naar de vrijstelling of intracommunautaire levering.
- Gegevens over het vervoermiddel (nieuw of gebruikt).
- Indien de afnemer de factuur uitreikt in plaats van de leverancier of dienstverrichter, de vermelding ‘factuur uitgereikt door afnemer’.
- Indien van toepassing de vermelding
‘Bijzondere regeling - gebruikte goederen’ of
‘Bijzondere regeling – kunstvoorwerpen’ of
‘Bijzondere regeling- voorwerpen voor verzamelingen of antiquiteiten.’ - Indien van toepassing de naw-gegevens en het btw-identificatienummer van de fiscaal vertegenwoordiger.
- Indien van toepassing de vermelding ‘Bijzondere regeling reisbureaus’.
- Indien het factuurbedrag niet hoger is dan € 100 (exclusief btw) of het een aanvullend document is op een oorspronkelijke factuur, die specifiek en ondubbelzinnig verwijst naar de oorspronkelijke factuur met specifieke vermelding van de aangebrachte wijzigingen, gelden beperktere voorwaarden. Op de factuur moet dan hetgeen hiervoor is genoemd bij sub 1,3,6 en 10 staan (of in plaats van 10, de gegevens aan de hand waarvan het btw-bedrag kan worden berekend). Op de vereenvoudigde factuur hoeven de naw-gegevens van de leverancier en afnemer niet worden vermeld.
Dus:
Een extra vermelding op de factuur dient te geschieden in de volgende gevallen:
- de factuur wordt uitgereikt door de afnemer;
- de prestatie is vrijgesteld van btw;
- de verleggingsregeling wordt toegepast;
- er is sprake van de bijzondere regeling reisbureaus;
- de margeregeling wordt toegepast.
Vereenvoudigde factuur:
Indien het factuurbedrag niet hoger is dan € 100 of wanneer het een correctiefactuur betreft is het toegestaan een vereenvoudigde factuur uit te reiken. Hier op dienen de volgende gegevens vermeld te worden:
- de datum van uitreiking;
- een identificatie van de leverancier of dienstverrichter;
- een omschrijving van de geleverde goederen of verrichte diensten;
- het btw- bedrag dat moet worden betaald of gegevens waardoor het btw- bedrag kan worden berekend.
Aangezien we vaak vragen tegenkomen van hoe een factuur BTW verlegd er uit dient te zien, hebben we hier een voorbeeld van opgenomen.
Nieuws
Nieuw pakket steunmaatregelen
Per 21 januari is er weer een nieuw pakket aan steunmaatregelen gepresenteerd. Op rijksoverheid is hiervan een handig overzicht te vinden. Zie onderstaande link
Lees verderRegistratieplicht landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en getrokken materieel
Beste relatie,
Lees verder
Uit onze ervaring blijkt dat een aantal mensen vaak een voertuig / materieel hobbymatig bezitten en deze niet op de openbare weg komen, waardoor er geen verzekeringsplicht is. Vandaar dat wij u willen wijzen op de nieuwe regels die vanaf 1 januari 2021 gelden.Steunmaatregelen
N.a.v. de persconferentie van gisteravond sturen wij u bij deze een overzicht van de subsidies en tegemoetkomingen waarvan u wellicht gebruik kunt maken. Mocht u gebruik wensen te maken van één van deze steunmaatregelen en heeft u hierbij de hulp van ons nodig, dan dient u zich voor het eind van deze week bij ons te melden.
Lees verderWat kun je zoal doen om je alimentatie veilig te stellen?
Wat kun je zoal doen om je alimentatie veilig te stellen?
Lees verder
Denk hierbij aan het opnemen van een niet-wijzigingsbeding, maar ook een beperkt niet-wijzigingsbeding. Hiermee is echter het risico van vroegtijdig overlijden nog niet afgedekt. Ook daarvoor kunnen we een oplossing bieden in de vorm van een alimentatie verzekering. Heeft u hier interesse in of wenst u hier meer informatie over, neem dan gerust contact met ons op.Net gescheiden? Vul de belastingaangifte dan samen in!
De eerste belastingaangifte sinds u gescheiden bent. Hoe pakt u dat aan? En welke belastingzaken moet en kunt u nog meer regelen na de scheiding?
Lees verder
Als u samen belastingaangifte (‘aangifte inkomstenbelasting’) doet, kan dat voordeliger zijn. U kunt dan met kostenposten schuiven en de verdeling zo maken dat die voor u (en uw ex-partner) financieel gezien het beste uitkomt. Maar kan dat nog, samen de aangifte invullen als je al gescheiden bent? Jazeker! Als dit jaar de scheiding is aangevraagd en u en uw ex-partner niet meer op hetzelfde adres wonen, dan mag dat. Jullie zijn dan geen fiscale partners meer, maar mogen dit jaar nog wel voor de laatste keer samen aangifte doen.Tweede noodsteunpakket voor ondernemers
Het is inmiddels alweer enige tijd geleden dat de Corona-crisis ons land op zijn kop zette. Hopelijk heeft u alweer redelijk uw draai gevonden, maar dit zal helaas nog niet voor iedereen mogelijk zijn. Daarnaast zult u wellicht nog te maken hebben met omzetderving en geen of minder inkomen. Om in deze tijd toch het hoofd boven water te kunnen houden heeft de overheid opnieuw een aantal regelingen ter beschikking gesteld. Op 1 juni gaat het tweede noodsteunpakket voor ondernemers in:
Lees verderUitstel Wet Pensioenverdeling
Na het zomerreces zal het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding door de Tweede Kamer worden behandeld. Om pensioenuitvoerders voldoende tijd te geven heeft Wouter Koolmees besloten de inwerkingtreding van de wet te verschuiven naar 1 januari 2022.
Lees verderUpdate steunmaatregelen
Nog even een update n.a.v. de door het kabinet gisteren getroffen extra steunmaatregelen.
Lees verder
Aangezien nog niet alle plannen volledig bekend zijn zouden we u willen vragen om ons tijdig in kennis te stellen van uw financiële problemen zodat we hierin met u mee kunnen denken en waar nodig actie in kunnen ondernemen.Steunmaatregelen
Vanwege het Corona-virus zijn er diverse regelingen door de overheid in het leven geroepen om ondernemers en bedrijven financieel te ondersteunen in deze moeilijke tijden. De volgende regelingen zijn hiervoor beschikbaar gesteld:
Lees verder
• Werktijdverkorting
• Bbz-regeling
• Verruiming BMKB
• Uitstel van betaling voor het betalen van belasting
• Aanpassen van voorlopige aanslag
Mochten wij iets in bovenstaande voor u kunnen betekenen, dan laat het ons weten.Benodigde gegevens aangifte inkomstenbelasting 2019
Zo langzaamaan zullen de jaaropgaven over 2019 binnen druppelen. Dit is dan ook het moment om alle gegevens voor de aangifte inkomstenbelasting 2019 te verzamelen. Bij deze treft u een lijst aan van de benodigde gegevens voor het kunnen opstellen van de aangifte inkomstenbelasting 2019.
Lees verderPrettige feestdagen en een gelukkig 2020!
Prettige feestdagen en een gelukkig 2020!
Lees verder
Bert, Mariet, Laura en Vera Stevens
Ons kantoor is gesloten van 23 december 2019 t/m 1 januari 2020 en alleen bereikbaar voor dringende zaken zoals schademeldingen (0475-301628)
Wanneer u een andere auto aanschaft in deze periode, bij voorkeur deze gegevens (kenteken, meldcode, kilometerstand, beveiligingsklasse) tijdig per e-mail te sturen naar info@adviesbureaustevens.nlE-facturering
Vanaf 18 april 2019 kan men de vraag of zelfs de eis krijgen om een e-factuur te sturen. Dit is een elektronische factuur waarvan de vereiste gegevens altijd op een vaste plek staan met een eigen codering. Een pdf-factuur voldoet dan ook niet aan die vereisten. Decentrale overheden, zoals gemeenten, provincies, waterschappen, onderwijsinstellingen en musea zijn vanaf 18 april 2019 wettelijk verplicht om e-facturen te kunnen ontvangen en verwerken.
Lees verderBenodigde gegevens aangifte inkomstenbelasting 2018
Nog even en dan ontvangt u weer de aangiftebrief. De uitnodiging van de belastingdienst voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting 2018. Wellicht bent u al bezig de benodigde gegevens te verzamelen. Hieronder treft u een lijst aan met gegevens die van belang zijn voor het opstellen van de aangifte inkomstenbelasting.
Lees verderVerhoging lage BTW- tarief
Per 1 januari 2019 verandert het lage BTW- tarief in 9%. Waar dient u nu al rekening mee te houden?
Lees verderPas op! Valse e-mails belastingdienst in omloop.
De Belastingdienst meldt dat er valse e-mails in omloop zijn. Deze e-mails gaan over een betalingsachterstand. Deze e-mails zijn niet afkomstig van de belastingdienst en de belastingdienst adviseert deze e-mails gelijk te verwijderen.
Lees verderNieuwe Privacyverklaring
25 mei 2018 is het zover, dan treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming in werking. In de hele Europese Unie geldt dan dezelfde privacywetgeving. Op grond hiervan treft u op onze site een nieuwe privacyverklaring aan, hier kunt u lezen hoe wij met uw privacy omgaan.
Lees verderBTW- Landbouwregeling
De BTW-Landbouwregeling is een bijzondere regeling die ervoor zorgt dat de ondernemer vrijgesteld is van de BTW. Hij hoeft dus geen BTW in rekening te brengen, maar mag ook geen BTW in aftrek brengen. Bovendien heeft hij geen verplichting tot het voeren van een BTW-administratie. Het is nog niet definitief, maar hoogstwaarschijnlijk wordt de landbouwregeling voor de BTW met ingang van 1 januari 2018 afgeschaft.
Lees verderBehoort het 6% BTW tarief dadelijk tot het verleden?
In het nieuwe regeerakkoord: Vertrouwen in de Toekomst wordt gesproken om het 6% BTW tarief te verhogen naar 9%. Vooralsnog is het nog niet zeker of deze plannen door gaan, maar mocht het zover komen dan zal dit verstrekkende gevolgen hebben. Wij zullen deze ontwikkelingen dan ook volgen. Mocht u echter vragen hebben over het toe te passen BTW tarief op uw diensten en/of goederen, dan vernemen wij dit graag.
Lees verderFactuurvereisten
Wanneer bent u als ondernemer eigenlijk verplicht een factuur uit te reiken en aan welke eisen dient uw verkoopfactuur te voldoen? In het navolgende artikel leest u hier meer over. Tevens is hier een voorbeeld opgenomen van een factuur BTW verlegd.
Lees verderSchade aan smartphone, tablet of laptop
Schade aan smartphone, tablet of laptop neem dan altijd eerst even contact met ons op.
Lees verderGoed verzekerd op reis?
Goed verzekerd op reis?
Lees verder
Gaat u een reis boeken, dan is in de meeste gevallen een annuleringsverzekering geen overbodige luxe. Immers het kan altijd voorkomen dat in de tussentijd van boeken en het daadwerkelijk op reis gaan u of uw partner of een van uw naaste dierbaren ernstig ziek wordt en u de reis wenst te annuleren.GROENE KAART
De GROENE KAART is meer dan een verzekeringsbewijs op zich.
Lees verderServiceberichten aanslagen
Het is goed mogelijk dat u één dezer dagen een brief ontvangt van de Belastingdienst in samenwerking met Logius betreft aanvraag machtiging SBA door uw intermediair.
Lees verderBeschikking geen loonheffingen
VAR gaat verdwijnen
Lees verder
Zoals de plannen er nu voor liggen gaat de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) verdwijnen en komt hiervoor in de plaats de Beschikking geen loonheffingen (BGL). Wat betekent dit voor u?Hypotheek eigen woning
Heel gemakkelijk is het niet om in deze tijd een hypotheek af te sluiten. De regels zijn de laatste jaren behoorlijk aangescherpt en dus is het niet meer zo eenvoudig om het huis van je dromen te financieren.
Lees verderSpookmails CJIB
Let op!
Lees verder
Momenteel zijn er spookmails in omloop van het CJIB.Voorlopige aanslag en teruggaaf IB/PVV
Verwacht u een fluctuatie in uw bedrijfswinst, hebben er veranderingen plaatsgevonden in de hoogte van uw inkomen, uw gezinssamenstelling of uw eigen woning en heeft u een voorlopige aanslag of voorlopige teruggaaf die ongewijzigd is gebleven. Laat ons dit dan even weten. In overleg met u kunnen wij de voorlopige aanslag/voorlopige teruggaaf aanpassen.
Lees verder